Gode tips til tilberedning av julematen

Mathallen er en av to restauranter i Tromsø som har kommet med på den prestisjefylte "White Guide". Vi fikk tips til julematen av kjøkkensjef Gunnar Jensen

Mathallen restaurant styres av kjøkkensjef Gunnar Jensen, vinner av Det norske måltid 2012 og Ingridprisen 2015,  og ettertraktet gjestekokk for både regjeringsmiddager og når det beste av norsk mat skal presenteres i det store utland. Vi fikk kjøkkensjefens tips til tilberedning av årets julemat.

For meg er julemat veldig tradisjonelt, så derfor bruker jeg de samme gode smakene som jeg er vokst opp med, sier Gunnar. Når man skal lage julemat er det viktig å bruke gode råvarer. Det er mye forskjellig kvalitet på julematen, så jeg anbefaler å bruke noen ekstra kroner på gode råvarer - det er tross alt jul. Og ofte blir resultatet på det du serverer mye bedre, sier han.

Ribbe, pinnekjøtt og lutefisk er det som serveres oftest til jul i nordnorske hjem.

Når man serverer ribbe, er det viktig å ta seg god tid. Start gjerne å steke ribben på morgenen, eller kvelden i forveien. Lav temperatur over lang tid er det som skal til for velsmakende ribbe. Mathallens julekompott laget på tørket frukt og julekrydder  smaker skikkelig godt til, og så må ribben serveres med hjemmelaget rødkål, sier han.

Et godt tips til tilberedning av pinnekjøtt er å ha poteter og kålrot i bunnen av kasserollen under koking. Det gir en fantastisk smak av salt pinnekjøtt og potetene holder seg utrolig nok hele.

Til lutefisk så gjelder det å velge lutefisk av god kvalitet. Kjøkkensjefens favoritt er Lutefisk Loin fra Halvors. Den laksesaltes i 12% saltlake i 20 minutter for å få passende saltmengde. Ertepurè, brunost, sennepssaus og sprøstekt bacon hører selvfølgelig til.