Hold hjulene igang på vinterveiene

Vinterføre stopper ikke tromsøværinger til å sykle til og fra.

Det gleder sykkelentusiast og prosjektleder for Sykkelbyen Tromsø, Gjert Henrik Vedeler.
Vi observerer at det er stadig flere som sykler, og en økende interesse også for vintersykling i Tromsø, sier han. Å få flere til å sykle til og fra jobb, butikken og på andre transport etapper er et langsiktig arbeid forteller Gjert-Henrik som har vært prosjektleder i Sykkelbyen Tromsø siden 2014. Nå er prosjektperioden i en sluttfase, men mest sannsynlig videreføres prosjektet. Ny sykkelstrategi for Tromsø for de neste 10 årene presenteres for politikerne i Tromsø kommune allerede i desember.

Vi jobber med et hovednett for sykling i Tromsø, der hovedmålet er at det skal være enkelt og trygt å ferdes for syklister, sier han. Det er viktig for å nå målet med at 10 % at alle transportreiser skal foregå på sykkel. Vedeler mener også at Tromsø som er en vinterby må ha ambisjon om å bli best på vedlikehold for syklister i Norge.

Så hva må man ha på plass før man tar fatt på vintersyklingen?

Piggdekk er grunnleggende utstyr, sier Gjert-Henrik. Det koster mellom 600-1500 kr for et par gode par piggdekk, og må investeres i for å kunne ferdes trygt på vinterveiene. Likeså er lys en nødvendighet som det ikke må slurves med. Det skal være lys både foran og bak på sykkelen. Ikke kjøp de billigste lysene, oppfordrer Gjert-Henrik. Det er  viktigere å ha gode lys, enn topp moderne klær. Så lenge man har varme nok klær går det fint å sykle på vinteren, mener han.

Synes du det er tungt å sykle på vinterveiene, kan en investering i el-sykkel være tingen. Den er helt suveren på vinterføre. På grunn av at den er noe tyngre sitter den godt på veien, og du får hjelp i de bratteste oppoverbakkene, avslutter han.